اعضای هیئت علمی - دانشکده ادبیات و علوم انسانی
دانشیار
تاریخ بهروزرسانی: 1404/02/18
منوچهر جوکار
دانشکده ادبیات و علوم انسانی / گروه زبان و ادبیات فارسی
رساله های دکتری
-
بررسی سیر تطور تجربه دینی و معناگرایی در شخصیت های آثار داستانی مصطفی مستور
نسرین نیسی 782 -
بررسی و تحلیل سطوح روایی، درونمایهای و سبکشناختی رمان تاریخی ده نفر قزلباش
سمیه شرونی 779 -
بررسی و تحلیل عناصر و مضامین ایرانی در شعر شاعران سبک آذربایجانی ( فلکی شروانی، ابوالعلاء گنجوی، اثیر اخسیکتی، مجیرالدین بیلقانی، نظامی گنجوی و خاقانی شروانی)
لیلی کمالوند 779 -
بررسی تطبیقی بازتاب جنگهای ایران و روس و ایران و عراق در شعر فارسی
داود رضا کاظمی 779 -
تبارشناسی، ردهبندی و تحلیل گونههای نو در شعر معاصر؛ از دههی سی خورشیدی تا پایان دههی نود
بهمن ساکی 779 -
تحلیل و بررسی شعر فارسی از مشروطه تا کودتای 1332؛ از دیدگاه نقد و نظریه ی پسااستعماری
علی طاها نسب 779 -
بررسی و تحلیل شعر دوره مشروطه و پهلوی اول از منظر نقد فرهنگی و اجتماعی
مسعود دل اویز 778 -
بررسی و تحلیل اندیشه ها و گرایش های سوسیالیستی درشعرفارسی؛ از مشروطه تا انقلاب اسلامی
فاطمه روان 777 -
تحلیل و بررسی جنگ نامه های محلی فارسی در ایران
مینا مساعد 777 -
بررسی ابعاد و عناصر گروتسک در ادبیات داستانی معاصر فارسی
معصومه دلفان 777 -
بررسی و تحلیل نشانه-معناشناختی اعتراف در ادبیات فارسی با تکیه بر آثار دوره قاجار و پهلوی
عماد بدیلی 776
پایاننامههای کارشناسیارشد
-
بررسی و تحلیل آثار داستانی فرهاد کشوری از دیدگاه نقد و نظریه پسااستعماری
مریم احمدی 781 -
تحلیل و مقایسهی اقوال پنج شخصیتِ عرفانی (جنید، شبلی، حلاج، ابوسعید، بایزید) در رساله قشیریه، کشف المحجوب و تذکره الاولیا
دنیا ملکشاهی 780 -
بررسی و تحلیل گفتگودر داستان رستم و اسفندیار
منوچهر احمدی نورالدین وند 778 -
بررسیِ توصیف وشخصیت پردازی درسرگذشت حاجی بابای اصفهانی براساس گفتمان انتقادی
نسترن زارعی پور 778 -
بررسی و تحلیل دو عنصر آغاز و پایان بندی در برخی از داستان های کوتاه فارسی: از انقلاب اسلامی تا پایان دهه ی 80
عاطفه بویری 776 -
بررسی مساله ی شهود پروردگار و ارتباط آن با جریان عرفان جمالی؛ با تاکید بر آثار مولانا و عطار
علی ملایی 775شهود یا مشاهده را در تقسیم¬بندی¬های معمول و مرسوم میان عرفان¬پژوهان، حالی از احوال عارفان برشمرده¬اند که تمام مقامات و احوال مقدمه¬ای¬ست برای رسیدن به این درجۀ عالی و از آن به رویت با چشم و قلب تعبیر می¬شود. عرفان جمالی نیز که می¬توان از آن با نا¬م¬های دیگری چون زیبایی¬دوستی و جمال¬پرستی یاد کرد یک رویکرد و سلوک صوفیانه است که در این روش، صوفیِ صافیِ کامل می¬کوشد جمال مطلق حق تعالی را در مظاهر حسی آفرینش مشاهده کند و به همین دلیل مهر با رخ خوبان را طریقۀ عرفانی خود قرار می¬دهد و از پیالۀ صورت زیبا شراب جان¬فزای روی جانان را می¬نوشد. در پژوهش حاضر مسالۀ شهود پروردگار و عرفان جمالی و نیز ارتباطی که این دو با هم پیدا می¬کنند با استفاده از روش مطالعۀ قرآنی مورد بررسی قرار گرفته است. مهم¬ترین هدف این پژوهش آن است که با زبان قرآن که زبان عرفان برگرفته از آن است به بیان مسئلۀ شهود پروردگار و جریان عرفان جمالی و نیز نسبت میان این دو بپردازیم؛ به همین منظور نخست در بخش کلیات واژه¬های قرآنی در پیوند با شهود کشف شد و آن¬گاه در سه دورۀ پیش از خلقت، در دنیا و بعد از مرگ، با تاکید بر آثار مولوی و عطار مورد کاوش قرار گرفت. در فصل مربوط به عرفان جمالی نیز ابتدا مفاهیم قرآنی در پیوند با آن کشف شدند و آن¬گاه نسبت¬هایی که عرفان جمالی با شهود پروردگار برقرار می¬کند بیان شد، و از جمله نتایج آن شد که هر آن¬چه عشق مجازی را به عشق حقیقی پیوند می¬زند جریان عرفان جمالی را به مسالۀ شهود پروردگار مربوط می¬سازد. از دیگر نتایجی که به دست آمد این بود که عرفانی جمالی در آثار مولوی و عطار بیش از آن¬که عشق به زیبارویان باشد عشق به انبیا، اولیا، پیران طریقت و مردان کامل است و اشارات آنان به پری¬چهرگان و پسران مربوط می¬شود به تجربه¬های شهودی آنان در این دنیا که در جریان این کشف و شهود، بهشت و نعمت¬های آن برای آنان آشکار می¬شود و این پری¬چهرگان و زیبارویان عبارت می¬شوند از همان حوران و غِلمان بهشتی.
-
چهره شخصیت های سیاسی و غیر سیاسی ایرانی و غیر ایرانی در شعر شاعران مشهور عصر مشروطه و پهلوی اول
علیرضا نوراله دزفولی 775شعر فارسی همواره بستری برای موضوعات گوناگون بوده و بویژه در بزنگاه¬های تاریخی و اجنماعی و سیاسی، رخدادهای تاریخی و پیشامدهای اجتماعی و فرهنگی نمودی آشکار در آن داشته است، تا آنجا که گاه به کمک برخی از شعرها می¬توان حلقه¬های گم-شده¬ی بعضی از رویدادهای تاریخی و اجنماعی را یافت و یا دریافت¬های مورخان را اصلاح کرد. در این پژوهش از همین منظر، چهره¬ی شخصیتهای سیاسی و غیرسیاسی ایرانی و غیر ایرانی در شعر هفت شاعر مهم مشروطه و پهلوی اول (بهار، عارف قزوینی، نسیم شمال، میرزاده عشقی، ایرج میرزا، فرخی یزدی و ابوالقاسم لاهوتی) بررسی شده و توصیف و داوری این شاعران از برخی شخصیت¬های همعصر خود در کنار مختصر شرحی تاریخی از رویدادها آورده شده است تا از این راه هم داوری زمانه نسبت به این اشخاص دیده شود و هم زوایای پنهان رفتارها، گفتارها و شخصیت این افراد که گه¬گاه در تاریخ رسمی مغفول مانده است در بستر شعر نمایان گردد. برابر این بررسی، مجموعا 39 نفر از شخصیت¬های سیاسی، رجال درباری، روزنامه¬نگاران، نمایندگان مجلس و برخی از چهرهای خارجی که در سیاست و حکومت ایران دخیل بوده¬اند، در شعر دوره مورد بحث حضور درخور توجه داشته-اند که از این تعداد 6 نفر خارجی هستند. در میان این افراد هیچ شخصیت زنی وجود ندارد! نگاه شاعران به این اشخاص اغلب مطابق شناخت و تشخیص شخصی¬شان بوده که گاهی نسبت به بعضی، این نگاه و داوری، نادرست و سطحی و ناقص بوده است چرا که در فضای ملتهب و پیوسته متغیر روزگار مورد بحث ما (با همه¬ی صداقتی که این شاعران در بیان آرمانها و اندیشه های خود داشته¬اند)، هیچ دریافت و داوریی مصون از خطا و کج¬روی نبوده است.
-
بررسی سبک شناسی وتحلیل گفتمان انتقادی سفرنامه های عتبات دوره قاجار
مهران نظری نسب 774چکیده
روزگار حکمرانی قاجاریان بر ایران، از جهت گوناگونی آثار ادبی، بسیار پربار است. در این عصر، آثار نثر گوناگونی در حوزه¬های تاریخ، تذکره، سفرنامه، ترجمه، نمایش¬نامه، روزنامه، داستان و... نوشته شده است. در دورۀ قاجار، سفرنامه¬نویسی با استقبال و توجه رجال و بزرگان عصر قاجار که عشق به تالیف و نگارش داشتند، روبه¬رو شد. در واقع، این حرکت به پیروی از آثار مشابهی بود که برخی از غربیان از قرن چهاردهم میلادی به این سو، تحت عنوان سفرنامه نوشته بودند و به مرور در هند و ایران در دسترس ایرانیان قرار گرفته بود. در پژوهش حاضر، سبک سفرنامه¬های عتبات دورۀ قاجار با اولویت ترتیب زمانی ازقدیم¬ترین تا جدیدترین به همراه جدول¬ها و نمودارهای ستونی بسامد عناصر سبکی هر کدام و تحلیلِ گفتمان آن¬ها، با استفاده از نظریۀ روایی ژپ لینت ولت بررسی شده است. این سفرنامه¬ها یا به اصطلاح رایج آن دوره « روزنامۀ سفر» ویژگی¬های مشترک و گاه مخصوص به خود دارند. یکی از وجوه مشترک این سفرنامه¬ها توجه به طبیعت و مظاهرگوناگون آن و بیان مشکلات و مصائب زائران است که بدون استثنا در این سفرنامه¬ها به وضوح دیده می شود. با بررسی سبک¬شناسانه این سفرنامه¬ها، به این واقعیت می¬رسیم که سبک نگارش سفرنامه¬ها، به تدریج، از نثرهای متکلف و نیز فاخر ادبی نظیر منشآت قائم مقام، فاصله گرفته و به سبک نگارش روزنامه¬های این دوره، نظیر وقایع¬اتفاقیه نزدیک ¬شده است.
-
بررسی مضمون و موضوع در داستان های عامه پسند فارسی
اسما فروغی راد 770 -
بررسی تصنیف و ترانه در شعر پس از انقلاب اسلامی
حسن الهامی 770 -
بررسی انتقادی شعر و اندیشه طاهره صفارزاده
بهمن ساکی 770 -
بررسی تطبیقی عناصر و مضامین ایرانی و سامی در آثار سعدی
هاشمیه فاضلی 769