05 02 2019 07:20
کد خبر : 2146597
تعداد بازدید : 28

بازدید از دانشکده ادبیات قدیم

بسمه تعالی

روز دوشنبه مورخ 15/11/97 گروهی از اعضای هیات علمی و کارکنان دانشکده ادبیات و علوم انسانی به دعوت ریاست دانشکده دسته جمعی برای بازدید از دانشکده سه گوش (ادبیات قدیمی) و تجدید خاطرات به آن­جا رفتند. ساختمان سه‌گوش مساحتی حدود ۳ هزار متر مربع دارد. در ساحل غربی کارون، روبه‌روی پل نادری و میدان مولوی قرار گرفته است. ویژگی بارز آن طراحی مثلثی‌شکل آن است که باعث شده به نام سه‌گوش معروف شود. مشخصه‌های معماری دوره پهلوی اول یعنی قوس‌های دایره‌ای شکل ایوان و رواق‌های حیاط مرکزی در این عمارت هم نمایان است. البته باید اضافه کرد که در کنار این ویژگی آندره گدار معمار، رئیس فرانسوی اداره ایران باستان شناسی ایران در آن دوران، ساختمان سه‌گوش را براساس معماری باشکوه دوره ساسانی، درکنار آجرکاری و کاشی‌کاری‌های دوره‌ی اسلامی طراحی کرده است. طرح کاشی‌کاری‌ ایوان، با آجر دقیقا تکرار شده و این آجرکاری از ویژگی‌های برجسته‌ی دانشگاه سه‌گوش به‌ شمار می‌رود. این عمارت دو ورودی شمالی و جنوبی و حیاطی باصفا در بخش مرکزی دارد.

سازه قدیمی دانشکده ادبیات که با وجود فضای فیزیکی محدود قلب های بزرگی را طی 90 سال گذشته در خود جای داده بود اکنون در دست مرمت است تا به عنوان موزه به حیات خود ادامه دهد. البته این تغییر کاربری برای اولین بار نیست. ساختمان سه‌گوش در سال ۱۳۰۸ به‌عنوان ساختمان بانک ملی مرکزی اهواز افتتاح شد. سه سال بعد به مقر اداره حکومتی ولایت یا همان استانداری تبدیل شد. در سال ۱۳۲۱ که اهواز در جنگ دوم جهانی اشغال شد، عمارت سه‌گوش مقر ارتش متفقین بود و از سال ۱۳۳۰ مقر سازمان امریکایی اصل چهار ترومن یا  Point Four، ستاد استانداری خوزستان، ستاد فرمانداری اهواز و اداره کل دارایی خوزستان بود.

تا این‌که بالاخره در سال ۱۳۳۶ به مبلغ ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان از بانک ملی ایران خریداری شد و برای مدت طولانی، دانشکده پزشکی دانشگاه جندی‌شاپور نام گرفت. پس از آن ساختمان سه‌گوش از سال ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۰، محل دانش‌سرای عالی تربیت دبیر، مرکز علوم پایه دانشگاه جندی‌شاپور، مرکز علمی و سمعی-بصری دانشگاه جندی‌شاپور و دانشکده علوم و سازمان مرکزی دانشگاه جندی‌شاپور بود. نهایتا در سال ۱۳۵۰ بود که به دانشکده ادبیات و زبان‌های خارجی دانشگاه جندی‌شاپور تبدیل شد. دانشجویان ادبیات و زبان‌های خارجی در سال ۱۳۸۹ اثاث‌کشی کردند و  از این ساختمان پرخاطره به دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید چمران اهواز رفتند.

از سال ۱۳۹۳ کار مرمت عمارت سه‌گوش با همکاری دانشگاه شهید چمران اهواز و اداره کل میراث فرهنگی خوزستان با اعتبار ۱۰ میلیارد ریال آغاز شده است و گفته می‌شود که پس از اتمام کار مرمت به عنوان بانک اطلاعاتی فرهنگی و پژوهشی استان، موزه علم و فناوری و خوزستان‌شناسی مورد بهره‌برداری قرار خواهد گرفت. گروهی هم برای مرمت درها و پنجره‌های چوبی دانشگاه تاریخی ادبیات اهواز اقدام کرده‌اند.

   

 

 

 

درج شده توسط: مدیر سایت